Resepi Cencaru Sumbat Goreng


Bahan-bahan:

(**)1 kg ikan cencaru
(**)1/2 biji kelapa parut
(**)* 3-4 biji bawang merah
(**)* 2-3 ulas bawang putih
(**)* 1 sudu besar udang kering
(**)* 1/2 inci kunyit
(**)* 2 batang serai
(**)* 2 biji buah keras
(**)2 sb lada boh
(**)sedikit air asam jawa
(**)garam, gula n perasa

Resepi Ayam Berlada

Cara-cara:

(**)1. Tumbuk semua bahan bertanda * Tumis lada boh hingga garing. Masukkan bahan tumbuk, tumis hingga garing dan naik bau.

(**)2. Masukkan sedikit air asam jawa. Bila agak kering masukkan kelapa parut dan gaul sakata. Masukkan garam, gula dan perasa kalau suka. Biar sampai kering, ala-ala serunding.

(**)3. Sementara tunggu kelapa kering, bersihkan ikan dan belah di bahagian belakang ikan.



(**)4. Sumbatkan kelapa yang telah siap ke dalam ikan. Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan hingga masak.
Share on Google Plus

About Unknown

Kalau Nak Share SILA Komen “MOHON SHARE” Mintak Kerjasama Anda tQ (Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment