Resepi Mee Goreng Basah


Bahan-bahan:

(**)600g mee kuning
(**)2 ekor sotong
(**)6 ekor udang basah
(**)3 pokok sawi
(**)1 sb pes lada kering
(**)2 sb minyak masak
(**)1/2 sb sos tiram
(**)4 sb sos tomato
(**)1/2 sb kicap pekat
(**)3 cawan air panas
(**)3 ulas bawang putih
(**)garam, gula & ajinomoto

** lada jeruk **

(**)cuka
(**)gula & garam
(**)lada besar hijau

Resepi Nasi Ayam Madu

Cara-cara:

(**)1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan pes lada tumis sekejap. Masuk sotong & udang gaulkan sebati.
(**)2. Masuk sos tomato,sos tiram,kicap pekat,gula,garam dan ajinomoto. Kacau biar sekata. Masuk air panas dan biar menggelegak. Rasa cukup semua bahan perasa. Adjust ikut selera anda.
(**)3. Masukkan mee kuning & gaul sebati. Masukkan pula sawi (daun shj), kalau nmpak air mcm dah kering atau tak cukup basah boleh tambah lagi air panas. Kecilkan api & biar selama 4minit. Kemudian gaul-gaul sekejap, bila semua perasa dah meresap dalam mee, tutupkan api. Masukkan taugeh dan gaul sekata
(**)4. Alihkan mee kuning dari kuali, jangan biarkan dalam kuali, air mee akan kering. Makan panas-panas bersama lada jeruk, taburkan dengan daun bawang & bawang goreng.

Lada jeruk

(**)Potong lada menyerong. Dalam mangkuk masukkan lada. Masukkan juga cuka hingga menutupi lada. Masukkan garam & gula. Rasa ok ke tak...adjust ikut selera anda. Lada jeruk nih buat banyak pun takpa sebab boleh simpan dalam peti sejuk.
Share on Google Plus

About Unknown

Kalau Nak Share SILA Komen “MOHON SHARE” Mintak Kerjasama Anda tQ (Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment