RESEPI PUDING BUIH BERKUAH SUSU KOKTAIL


Bahan Puding:

(**)1 paket agar2 strip (bertali ~ lebih kurang 35gm) ~ rendam dalam 1/2 jam dan toskan
(**)1.75 liter air
(**)9 sudu besar gula
(**)1 helai daun pandan ~ disimpul
(**)6 biji telur gred A ~ asingkan putih dan kuningnya tetapi simpankan 1 biji kuning telur unutk dimasukkan ke dalam kuah
(**)1 tin fruit cocktail
(**)Pewarna merah atau apa sahaja warna kegemaran anda
(**)Esen Vanila ~ untuk hilangkan hanyir telur

RESEPI DAGING MASAK DENDENG

Cara Membuat Puding:

(**)Masak agar-agar mentah bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan pewarna dan esen vanila mengikut cita rasa masing-masing. Kacau sebati.
(**)Bila agar-agar dah suam-suam panas, di dalam bekas lain, pukul telur hingga ringan dan gebu.
(**)Masukan putih telur sedikit demi sedikit sambil memukulnya. (Cuba terbalikkan mangkuk putih telur yang siap dipukul gebu, jika ianya kekal dan tidak meleleh bermakna anda berjaya).
(**)Tuangkan adunan puding ke dalam adunan telur dan kacau/pukul lagi dengan mixer hingga sebati. Masukkan ke dalam acuan, biarkan sejuk barulah dimasukkan ke dalam peti ais.

Bahan Kuah Susu Koktail:

(**)1 tin susu cair
(**)2 tin air (guna tin susu cair)
(**)7 sudu besar gula ~ ikut cita rasa, kalau suka manis boleh tambah sendiri
(**)2 sudu besar tepung kastard
(**)1 biji kuning telur yang diambil dari 6 biji telur td
(**)2 helai daun pandan ~ disimpulkan
(**)1/2 sudu kecil garam

Cara Membuat Kuah Susu Koktail:

(**)Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih. Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul.
(**)Apabila telah mendidih, tutup api dan biarkan ia sejuk.
(**)Setelah sejuk, masukkan pula ia di dalam peti ais.
(**)Sebelum mula menghidang, letakkan puding di dalam mangkuk pilihan dan curahkan kuah. Sedap dimakan masa sejuk tahu?
Share on Google Plus

About Unknown

Kalau Nak Share SILA Komen “MOHON SHARE” Mintak Kerjasama Anda tQ (Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment