Resepi Nasi Ayam Madu


Bahan-bahan:

(**)2 cawan beras
(**)1/4 bawang besar
(**)2 sudu mentega
(**)sehelai daun pandan
(**)2 kiub ayam
(**)madu
(**)kicap pekat
(**)1/2 ekor ayam
(**)1 sup bunjut adabi
(**)sos tiram
(**)1/2 sudu serbuk lada putih
(**)1/2 inci halia
(**)3 ulas bawang putih

Resepi Cencaru Sumbat Goreng

[hiasan]

(**)daun bawang
(**)daun sup
(**)bawang goreng
(**)daun salad/timun

Cara-cara:

(**)1. Bersih ayamkan. Potong ikut suka
(**)2. Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dengan sedikit minyak sehingga bawang jadi perang
(**)3. Masukkan air, ayam, sup bunjut dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam masak
(**)4. Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambik 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan. Masak seperti biasa.
(**)5. Keluarkan ayam. Perapkan dengan madu, sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak penuh
(**)6. Untuk sos kicap. Mayang bawang putih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sedikit sup ayam tadi
Share on Google Plus

About Unknown

Kalau Nak Share SILA Komen “MOHON SHARE” Mintak Kerjasama Anda tQ (Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment