Bahan-bahan kuah:
(**)3 cawan santan pekat
(**)2 helai daun pandan - disimpul
(**)Gula dan garam - secukup rasa
(**)1/2 sudu kecil Halba
Cara memasak:
(**)Satukan semua bahan dalam periuk, masak dengan menggunakan api yang sederhana.
(**)Untuk lebih kreatif, anda mungkin boleh masukkan sedikit buah nangka bagi membangkitkan bau harum buah nangka.
(**)Sentiasa kacau supaya tidak berketul.
(**)Masukkan juga lebihan air daun pandan tadi ke dalam kuah.
(**)Rasakan garam dan gula. Kacau sampai menggelegak, kemudian api boleh ditutup.
Bahan-bahan biji nangka:
(**)4 cawan tepung beras pulut
(**)Air daun pandan – kisar daun pandan, tapis dan ambil airnya
(**)Pewarna hijau
(**)Sedikit air kapur
(**)Garam
Untuk Kuih Cara Manis Klik Disini
Cara membuat:
(**)Sebelum menguli, panaskan dahulu air di dalam periuk (air separuh periuk).
(**)Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan uli sampai sebati.
(**)Masukkan air daun pandan sedikit demi sedikit sehingga tepung tidak melekat pada tangan.
(**)Kemudian bentukkan seperti biji nangka (lebih kurang sebesar gula-gula).
(**)Terus masukkan doh itu ke dalam periuk dengan air yang sedang menggelegak.
(**)Apabila biji nangka masak, ia akan timbul di permukaan air.
(**)Kemudian angkat dan masukkannya dahulu ke dalam bekas yang berisi air masak, jika kuah belum siap.
0 comments:
Post a Comment