Resepi Bebola Daging Malaysia


Bahan-Bahan:

Bahan Bebola –

(**)500 gm daging
(**)100 g bawang merah
(**)5 g serbuk lada putih
(**)10 g serbuk lada hitam
(**)20 g daun bawang
(**)500 g serbuk roti
(**)200 g tepung gandum
(**)5 butir telur

Bahan Sos –

(**)20 gm bawang merah
(**)80 g bawang putih
(**)20 g kunyit hidup
(**)10 g lengkuas
(**)100 g cili kering
(**)80 g kerisik
(**)2 sudu besar minyak
(**)½ cawan santan pekat
(**)1 sudu besar sos cili (yang telah dimasak)
(**)1 sudu kecil air asam jawa

Untuk Resepi Cheezy Stuffed Potato with Beef Klik Disini

Cara Membuat :

(**)1. Gaul kesemua bahan-bahan iaitu daging, bawang merah daun bawang, lada putih, lada hitam dan garam.Setelah mesra dan sebati, uli perlahan-perlahan.

(**)2. Jemput sedikit sebesar bola pingpong dan bulatkan. Panaskan minyak dan sebelum menggoreng, golek-golekkan bebola daging dengan tepung gandum kemudian celup ke dalam telur dan akhir sekalidengan serbuk roti.

(**)3. Goreng sehingga garing kekuningan. Sebelum menghidang, susun aturkan bebola daging mengikut kreativiti masing-masing dan sertakan sekali sosnya.

(**)4. Cara membuat sos pula, kisar semua bahan kecuali kerisik. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tersebut hingga naik baunya. Masukkan santandan cili masak, kacau hingga mesra. Tuangkan kerisik dan sedikit air asam. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
Share on Google Plus

About Unknown

Kalau Nak Share SILA Komen “MOHON SHARE” Mintak Kerjasama Anda tQ (Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment