RESEPI OTAK-OTAK IKAN & SAYURAN



Bahan-bahan:

(**)50g bawang merah, dicincang
(**)6 cili merah, dicincang
(**)20g bawang putih, dicincang
(**)20g kunyit, dicincang
(**)2 tangkai serai, dicincang
(**)2 tangkai bunga kantan, dihiris halus
(**)3 helai daun lima purut, dihiris halus
(**)20g lengkuas, dicincang
(**)40g kacang panjang, dihiris
(**)20g lobak merah, dipotong halus
(**)600g ikan tenggiri, dibuang tulang & dipotong kiub
(**)½ sudu teh garam
(**)½ sudu teh gula
(**)½ sudu teh lada putih
(**)60ml susu rendah lemak
(**)2 telur saiz sederhana, dipukul
(**)1 keping daun pisang besar, dipotong kepada kepingan 10x20cm

BISKUT SARANG SEMUT RAPUH

Cara-cara:

(**)Kisar bawang merah, cili merah, bawang putih, halia, kunyit, serai, bunga kantan, daun limau purut dan lengkuas ke dalam mesin pengisar sehingga halus.
(**)Tambah kacang panjang dan lobak merah. Kisar sehingga sebati.
(**)Tambah kiub ikan tenggiri ke dalam mesin pengisar sehingga campuran menjadi pes. Tambah garam, gulu dan serbuk lada putih.
(**)Tuang campuran ke dalam mangkuk. Tambah susu rendah lemak dan telur. Kacau sehingga sebati.
(**)Letak 2 sudu besar campuran ke atas sekeping daun pisang. Tekan ia menjadi tebal separuh cm dan lebar 4cm. Balutkan ia.
(**)Letak 4 keping otak-otak ke dalam Philips Airfryer pada suhu 180°C selama 7 ke 8 minit sehingga dimasak.
Share on Google Plus

About Unknown

Kalau Nak Share SILA Komen “MOHON SHARE” Mintak Kerjasama Anda tQ (Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment