KEK CAWAN KELAPA BERSIRAP LEMON ISTIMEWA


Bahan-bahan yang diperlukan:

(**)270ml santan kelapa Ayam Brand
(**)250g mentega
(**)1 sudu besar parutan kulit lemon
(**)1 cawan gula kastor
(**)3 biji telur
(**)2/3 cawan kelapa parut
(**)2 cawan tepung penaik

RESEPI DAGING MASAK DENDENG

Sirap:

(**)¼ cawan jus lemon
(**)½ cawan gula
(**)2 sudu besar air

Cara membuatnya adalah seperti berikut:

(**)Panaskan ketuhar pada 180 darjah celcius.
(**)Campurkan mentega, parutan lemon dan gula didalam satu mangkuk besar. Pukul menggunakan pemukul atau pengadun elektrik sehingga berkrim.
(**)Akhir sekali, gaulkan kelapa, setengah daripada tepung dan setengah daripada santan, kemudian masukkan setengah bahagian lagi daripada bahan-bahan tadi.
(**)Masukkan adunan ke dalam bekasnya. Bakar selama lebih kurang 30 minit sehingga warnanya bertukar coklat keemasan.
(**)Sementara itu, untuk membuat sirap lemon, campurkan jus lemon, air dan gula kedalam periuk kecil. Gaul sehingga mendidih. Apabila kek sudah siap dibakar, keluarkan daripada oven. Tunggu 5 minit dan letak di atas rak. Sedia untuk dihidang.
Share on Google Plus

About Unknown

Kalau Nak Share SILA Komen “MOHON SHARE” Mintak Kerjasama Anda tQ (Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment